Miért nem sikerül az egyiknek, ha a másik meg tudja csinálni?

Eljön hozzád, segítséget, tanácsot kér. Te figyelsz rá, és a legjobb tudásodat felhasználva vezeted az úton. Nem teszel különbséget, nem ítélkezel, teszed a dolgod. Úgy tűnik, ő is. Az elején jól haladnak a dolgok, motivált, betartja az utasításokat, rendeződnek az evési szokások, szebb a mozgása, halad. Büszke vagy, elégedett. Aztán valami változik. 

A többiek ilyenkor kapnak erőre, szárnyalnak, egyre önállóbbak, de van aki megtorpan. Melléeszik, mindegy, hogy bevallja vagy sem, te látod, tudod. De nem érted. 

Próbálsz segíteni, variálni, mást kitalálni vagy épp erőteljesebb kontrollt tartani. A trükkök egy darabig segítenek, de aztán vége. Lesz, aki eltűnik szó nélkül, más még próbálkozik egy darabig, de egyre kevésbé kitartó, egyre csalódottabb, aztán nem jön többet. 

Mind tudjuk, hogy vannak ilyen ügyfelek. Sokan, sokfélét gondolunk róluk. Akaratgyengék, nem elég kitartóak, nem jól motiválhatóak, vagy épp mi csináltunk valamit rosszul? Nem vettünk észre valami fontosat? Vagy egyszerűen csak van ilyen, el kell fogadni? 

Ezek az emberek az én ügyfeleim. Az érzelmi evők. Akik bár akarják a változást, de egy mélyebb, ösztönösebb megküzdési módjuk újra és újra visszarántja őket a túlevés ördögi körébe. Nem gyengébbek, nem rosszabbak, sőt! Csak éppen mások. 

Ahhoz, hogy jól tudj segíteni nekik, meg kell értened a működési módjukat és tudnod kell segíteni nekik, hogy ők is megértsék, mi zajlik le bennük, és hogyan tudnak eredményesen változtatni. 

A legtöbb esetben nem kell pszichológusnak lenned ahhoz, hogy eredményesen segíthess. 

Érdemes megtanulnod felismerni és elkülöníteni az érzelmi evést más túlevésfajtáktól. Változatosabb motivációs technikákra van szükséged, és ami a legfontosabb, hinned kell bennük, néha jobban, mint ők saját magukban! 

Pszichológusként több, mint 10 éve segítek érzelmi evőket. A tapasztalatom az, hogy megfelelő tudással és hozzáállással gyönyörűen kordában tartható ez a probléma. A gond az, hogy ezt a tudást nem tanítják semelyik iskolában.

Ezért hosszas készülődés után létrehoztam egy három napos on-line képzést, hogy megtanulhasd felismerni, ha egy ügyfeled érzelmi evéssel küzd és a lehető leghatékonyabban tudj segíteni neki. 

Neked mi a tapasztalatod? Felismered, ha egy ügyfeled munkáját az érzelmi evés nehezíti? 

Nem titkolt célom létrehozni egy olyan interdiszciplináris szakmai közösséget, ahol az érzelmi evők minden szükséges támogatást megkapnak, legyen szó étkezésről, testmozgásról vagy lelki támogatásról. Ennek a közösségnek az első lépése a JóLeszek Érzelmi evés lelki háttere képzés, melyről részleteket itt olvashatsz: 

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?