Gondolatok évkezdéshez

A karácsonyon túl, a szilveszteren és az újévi fogadalmakon innen, álljunk meg egy pár percre, kérlek, lassíts le egy kicsit, csendesítsd el magad és nézz befelé.
Gondold végig, milyen volt az elmúlt pár napod. Miről szólt Neked? Mi volt, ami örömet okozott számodra, mi volt, ami fájt, mi volt, amin bosszankodtál, esetleg csalódást okozott?
Milyen érzések jelentek meg benned? És ez hogy jelent meg a viselkedésedben? A környezeted észrevette rajtad? Egyáltalán te észrevetted hogy vagy, hogy valójában mire van szükséged? Meg tudtad adni Önmagadnak vagy csak mások igényeit igyekeztél kielégíteni?

Több mint tíz éve foglalkozom pszichológusként emberekkel, beszélgetek, gondolkodok velük nap, mint nap. Csodálom akaraterejüket és kitartásukat, melyekről ők mit sem sejtenek, melyeket nem hajlandóak elismerni, sőt észrevenni sem. De ez a kitartás és akaraterő hajtja őket előre, hogy egy jobb életminőséget, egy önmagukkal való jobb kapcsolatot érjenek el.

Ahol rendszeresen megakadunk, az a többiek. Ha mások így, vagy úgy viselkednének….

Ha szeretne a nagy Ő, ha anyám nem lenne olyan, amilyen, ha lenne anyám, apám, ha a főnököm másmilyen lenne, ha a gyerekeim szót fogadnának, ha a férjem nem veszekedne, ha lenne férjem, ha nem lenne férjem…. a sor a végtelenségig folytatható.
Csak épp a probléma innentől nem megoldható.

Nagyon sok mindent meg lehet változtatni, rengeteg dologért lehet harcolni, fejlődni, tanulni, egy valami tutira nem megy: másokat megváltoztatni nem tudjuk. Magunkat képesek vagyunk megváltoztatni, másokat nem.

Tudjátok, mi az érdekes? A legtöbben ezt szinte azonnal megértik és elfogadják látszólag, de igazából nem képesek szembe nézni vele.

Ugyanis, valahol mélyen ott van benn az a kisgyermek, aki naív módon hiszi, hogy ha elég, szép, jó, ügyes, kedves, gazdag, csinos, vékony, sikeres lesz, akkor végre szeretni fogják.

Megkaphatja azt a figyelmet és elfogadást, amire titkon mindig is vágyott, ki fogják találni a gondolatait, szükségleteit, hisz megfogalmazni még neki sem mindig megy. Így végül is nem mást akar megváltoztatni, csak magát, azért, hogy megkaphassa, amire a másiktól vágyik.

Azt hiszem, ez a munkámnak az egyik legfájdalmasabb szakasza. A folyamat, amikor a velem szemben ülő lassan megérti, hogy bármeddig változik, bármilyen szép, csinos, okos, sikeres, alázatos lesz, akinek a szeretetéért törte magát, akinek titkon bizonyítani akart, nem fog úgy viselkedni, ahogyan elvárná tőle. Hogy miért? Annak ezer oka lehet, de a végeredmény a lényeg, magamat elnyomni, hogy más szeressen és elfogadjon olyannak, amilyen valójában vagyok, hiábavaló és borzasztóan fájdalmas küzdelem.

Itt azonban megindul egy egészen különleges folyamat. A valódi befelé figyelés, annak megtalálása és elismerése, amire valójában szükség van. Amikor az ember először találkozik saját vágyaival, szükségleteivel a maga kendőzetlen formájában, az sokszor sokkoló.
Pedig már számtalanszor hallotta, olvasta, hogy Önmagadat kell szeretni, Önmagaddal kell jóban lenni, hogy annyian bántottak már, legalább te nem bántsd Önmagadat. De idáig ezek csak üres frázisok voltak, amik most kezdenek megtelni értelemmel.

Mert van ott bent valaki. A rohanós, problémamegoldós, mások igényeire figyelő, saját magát háttérbe szorító viselkedés álcája mögött van bent egy érző lélek. Aki éhezik a figyelemre, az elismerésre, a szeretetre, az időre, a kedvességre.
És akinek ezt legeslegjobban Te magad tudod megadni, amikor abbahagyod azt, hogy mások elvárásai szerint éld az életed.
Kezdj el jól gondoskodni Önmagadról.  Legyél az, aki a legjobban szeret Téged, és a legjobbat akarja Neked. Nem az azonnali kielégülést, nem egy elkényeztető nárcisztikus szeretetet. Hanem valódi, mély és tiszta szeretetből fakadó gondoskodást.

Most arra kérlek, újra gondold végig az elmúlt pár napodat. Mennyire tudtál jól gondoskodni Önamagadról és mennyire szólt mások igényeinek kielégítéséről a viselkedésed?
Mielőtt számot vetsz az éveddel és nekiállsz célokat kijelölni a következő évedre, had tegyek egy javaslatot. Vedd észre azt a valakit odabenn, és tedd a céljaid közé, hogy jól gondoskodj róla.

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?