Életmódváltás lelki háttere 2. – Hogy is csinálom?

Hol a hiba?

Mert valamit nem jól csinálsz, az tuti. Valahol, valamikor, valamiből, valamiért többet eszel a kelleténél. Ezen nincs mit szépíteni. Sőt, nagyon fontos, hogy ne is szépíts rajta.

Ahhoz ugyanis, hogy megszabadulj a túlevéseidtől, fel kell ismerned és azonosítanod kell őket.

Szembe kell nézned önmagaddal és az evési szokásaiddal.

Az elmúlt években számtalanszor megtapasztaltam, hogy még azok is tudnak újdonságot felfedezni a túlevéseikben, akik szentül meg vannak róla győződve, hogy ismerik evési szokásaikat.
Általában azokat éri a legnagyobb döbbenet, akik úgy gondolják, hogy ők a “levegőtől is híznak”, hiszen alig esznek valamit.

… Hihetetlen milyen sok felesleges kalória lehet a “levegőben”…

A láthatatlan kalóriák látható nyomokat hagynak rajtad

Főleg ha az a levegő a gyerekek tízórai maradéka, vagy egy fél fagyi, amit már senki nem akart megenni, vagy valami rágcsa a képernyő előtt lazításként. A láthatatlan kalóriák sajnos látható nyomokat hagynak az ember testén, ezért érdemes figyelembe venni őket.

A szembenézés titka: Az étkezési napló

Legalább egy héten át, minden egyes falatot amit megettél, jegyezz fel. Mikor, miből, mennyit és miért ettél. Már ez rengeteg információt ad. (Arról nem is beszélve, hogy naplózás közben eleinte kevésbé eszed túl magad, mert le kell írni, ez is egy kontrollt ad.)

Amit én pluszban szoktam kérni, az az étkezéssel párhuzamosan az érzelmek naplózása. Milyen érzelmi állapotban voltál evés előtt, közben és után.
Komoly tudatosságot igényel ennyi mindent megfigyelni egy egyszerű étkezéshez. Nem is kérem, hogy túl sokáig folytasd, mert hosszú távon kiborító.
De pár hétig csinálni nagyon megéri.

Jegyezd fel mikor, mit, mennyit és miért eszel

Ha az érzelmeidet és az evéseidet is naplózod, akkor könnyen rábukkanhatsz, melyik helyzetek, érzelmi állapotok azok, amikor, többet vagy máshogy eszel. Ahogyan azt is megtudhatod, mik azok a helyzetek, amik nem késztetnek túlevésre. Hasznos tudás önmagadról.

Készítettem egy kis segítséget

A JóLeszek Önmegfigyelő füzet azért készült, hogy segítsen szembenézni az evési szokásaiddal. Összetett füzet, sok kérdéssel. Érdemes többször átolvasni, figyelmesen, több részletben kitölteni.

Azt nem javaslom, hogy kinyomtatása után mindenhova magaddal hurcold. Sokkal célravezetőbb, ha van egy kis noteszed, amibe jegyzetelsz, vagy akár a telefonoddal evés előtt után képeket készíthetsz a tányérodról.
A nap végén pedig szánj rá pár percet, ülj le nyugodtan és gondold végig a jegyzeteid alapján mi minden történt és mi mindent ettél.

Tanulságos lesz. Ha van kedved, tapasztalataidat megoszthatod velünk a JóLeszek Életmódváltó Facebook csoportunkban.

A füzetet innen töltheted le:

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Szeress jól! – Üzenet a testedtől

Csoportos életmódváltás előnyei

Életmódváltás lelki háttere – Hogy végre sikerüljön

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?