Igazából én nem lehetek vékony. Sem sikeres. Nem érhetem el, amit akarok, mert az nem biztonságos. Ha látszom az veszélyes, ha látszom bánthatnak, és ha bánthatnak, bántani is fognak. Jobb nekem szürkén, nem túl csinosan, de nem is túl kövéren. Átlagosan láthatatlanul.

Nagyjából ez a gondolatkör piszkál, mióta vasárnap nézegettük a régi családi fotókat. Eddig is feszített valami belül, de a nappali padlóján csücsülve, egy régi képpel a kezemben, beleszúrt a lelkembe. És hétfőn, mikor elém került egy kép, ami pár napja készült rólam az uszodában, megdöbbentem, elutasítottam és éhes lettem.

Láthatónak lenni nem biztonságos

Mondtam már, hogy általános iskolában kortárs bántalmazás áldozata voltam? A gyerekek nagyon kegyetlenek, a tehetetlenség pedig hihetetlenül fáj. De ha apa mellett ültem és együtt ettünk csendben, az nagyon biztonságos volt. Mindig megdicsért, hogy ügyesen eszek, hogy majdnem annyit eszek, mint ő. Olyannak lenni, mint ő, egy akkora embert nem bánthatnak. Melyik gyerek ne vágyott volna erre a helyemben?

A tudatalattim megtanulta a leckét. Elraktározta a fontos információkat és mindent megtett, hogy teljesítse a kötelességét és megvédjen. Ha nem érzem magam biztonságban, ennem kell, ettől jobb lesz. Ilyen egyszerű szabály, mégis mennyi galibát okoz.  Jó ezt tudni. Ideje megköszönni magamnak a segítséget és változtatni az énvédő mechanizmusaimon. Van erre egy gyakorlatom.

Olyan sokszor foglalkoztam azokkal a kegyetlen évekkel. Különféle segítőkkel és többfajta módszerrel dolgoztam fel a fájó emlékeket, nem hittem, hogy még mindig jelen van. De van, amit muszáj újra és újra elővenni.

És közben arra is figyelni kell, hogy úgy tanítsam meg a gyerekeimnek, hogy nem szabad másokat sem testileg sem lelkileg bántani, hogy ők se legyenek áldozatai mindennek.

Nem egyszerű az élet. De ezt mostantól nem fogom lenyelni.

Biztatáshoz nyomj egy like-ot. Kérdésedet, kérésedet hozzászólásban, vagy a hello@leskovicsandrea.com – on bátran tedd fel.

Tetszett? Oszd meg!

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..