Döntsd el, hogy nem kínzod magad!

Fogyókúra, életmódváltás, tudatos táplálkozás… hívhatjuk bármilyen módon, ha önmagunk sanyargatása áll mögötte, biztosan rossz úton járunk.
„Annyi mindenki bántott már életedben, itt az ideje, hogy szeresd magad”
ezt a mondatot a legtöbb ügyfelemnek elmondom. És ilyenkor jön az aggodalmas válasz:
„de ha szeretem magam, akkor mindent megengedek és össze vissza fogok kajálni”
Szeretni és nem kínozni magad nem azt jelenti, hogy mindent megengedsz. Ahogy a gyermeknevelésben, úgy a magunkhoz való hozzáállásban is káros a mindent vagy semmit elv alkalmazása.  Túlzottan korlátozni, vagy épp mindent megengedni, bár más okból, de mindkét véglet rossz irányba visz.
Mi lenne, ha végre megpróbálnád jól szeretni magad, úgy, ahogy neked szükséged van rá? Az étkezésben, az életmódváltásban is.

Gondold végig az életed fogyás- hízás, önmegtartóztatás – falás – jól evés szempontjából!

  • Hol vannak a te végleteid?
  • Mi az, amit nagyon nem szerettél, amit nem bírtál elviselni, és hogy élted ezt meg?
  • Mi hiányzott a legjobban?
  • Miért sóvárogtál, mire vágytál?
  • Miután abbahagytad az épp aktuális fogyókúrádat, milyen étellel jutalmaztad magad?
Ha tudod a választ ezekre a kérésekre, akkor azt már biztosan tudod, hogy mik azok az ételek, amiket nem zárhatsz ki hosszú távon az életedből.  Ezek azok, melyeket engedélyezned kell magadnak.
Állj, figyelj!
Ez nem azt jelenti, hogy ezekből a kajákból bármikor, bármennyit bezabálhatsz. Szó sincs róla.
Ezek azok az ételek, amiket néha érdemes enned. Ha például a csoki, akkor egyél pár naponta csokit. De kérlek, ne alázd meg magad egyetlen nyomorult kockával, viszont ne is egy egész tábla legyen a mérték.
Egyél annyit, amennyi pont kellemes, ha neked ez 4 kocka, akkor annyi, ha hat, akkor legyen hat. Nyugodtan érezd jól magad tőle, és tudd nem ettől leszel kövér. Természetesen ez is közrejátszik benne, de legalább ilyen fontos az összes többi étkezésed is.
Keresd a harmóniát az étkezéseidben. Kiegyensúlyozottan, változatosan, az új és egészséges ételek és a hagyományos, számodra fontos falatok egyaránt szerepeljenek benne. A kulcs a mennyiség folyamatos csökkentése.
Ne drasztikusan, egyik napról a másikra felezd meg az adagod, hanem apránként, időt hagyva magadnak, hogy megszokd a kevesebb mennyiséget. Egy biztos, így nem lesz látványosan gyors fogyásod, viszont tartós lesz és még élvezni is fogod. 

Figyelmeztetés: 

Vannak olyan speciális esetek, amikor nem megy a mennyiség csökkentése, amikor úgy érzed folyamatosan csipegetned kell, vagy épp egyszerre nagy mennyiséget kell magadba tömnöd.
Ilyenkor érdemes számításba venned, hogy esetleg többről is szó lehet, mint egy rossz étkezési szokásról. Érzelmi éhség, érzelmi evés, azaz egy érzelemkifejezési, vagy érzelemmegélési probléma evésben való levezetése is állhat a túlevések hátterében.
Ezzel mindenképpen érdemes foglalkozni, akár szakértő segítségét kérve is. Ilyen esetben minden fogyókúra, megvonásos diéta komoly kockázattal jár, kérlek semmiképpen ne kezdj egyedül bele.

Ha épp elérkezettnek látod az időt a változtatásra, akkor csatlakozz 6 hetes JóLeszek Életmódváltó programunkhoz. Siess, már csak pár napod van jelentkezni!

A részleteket itt találod:
https://leskovicsandrea.com/termek/6-hetes-eletmodvalto-program/

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Érzelmi evés díjmentes webinár

DÍJMENTES WEBINÁR AZ ÉRZELMI EVÉSRŐL

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?