Egy falat marad – képes vagy rá?

Meghagyni egy falatot, nagy ügy, bárki képes rá…. tényleg?

A feladat csupán annyi, hogy egy héten keresztül minden egyes étkezésedkor hagyj legalább egy falatot a tányérodon. Ezzel növelheted az evés közbeni tudatosságod, gyakorolhatod a mértéktartó étkezést és leszámolhatsz egy pár régi hiedelemmel, ami még mindig korlátoz.

A 6 hetes életmódváltó programom egyik legmegosztóbb gyakorlata az egy-falat-marad hét. Van aki imádja, mert úgy érzi, végre vissza kapja a kontrollt az étkezése felett. Van, aki ki nem állhatja, mert ki kell dobni egy falat ételt, ami ellen minden porcikája tiltakozik. Van, aki folyton elfelejti és csak evés után jut eszébe, hogy már megint nem volt tudatos. Egy biztos, ez a feladat képes nagyon fontos változásokat elindítani.

Ételt kidobni? Azt tilos, az pazarlás, nem igaz?
Nem, nem igaz. Ha megvetted az ételt, a tányérodra tetted, akkor abban, hogy közvetlen a kukában landol az utolsó pár falat, vagy a testedet megjárva, némi pluszt rajtad hagyva, a wécében végzi pazarlás tekintetében semmi különbség nincs. Azt a pénzt akkor pazaroltad el, mikor megvetted az ételt. Ha megeszed nem spórolsz, csak feleslegesen hízol. Persze egy falattól nem sokat. De sok falattól…

Hogy leszek ettől tudatosabb?
Csak próbáld megfigyelni, mennyi mindenre figyelsz evés közben. Merre járnak a gondolataid. Észre veszed egyáltalán, hogy mi van a tányérodon? És azt, hogy mit üzen a tested? Hogy mikor elég? Általában annyira nem figyelünk az étkezéseinkre, hogy megesszük az elénk kitett adagot, mintha egy feladatot teljesítenénk. De ha meg kell hagyni az utolsó falatot, akkor a figyelmünket az evésre kell fordítanunk, így sokkal hamarabb fogjuk testünk jelzéseit és képesek leszünk mértéktartóan, sokkal kevesebbet is enni.

Ha van kedved kipróbálni magad, növelni az étkezésed terén a tudatosságod, akkor tarts velünk március 4. hétfő és 10. vasárnap között a JóLeszek 1 falat marad kihívásban.
Itt tudsz jelentkezni: https://www.facebook.com/events/398301764262673/

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Utoljára indul a csoportos 6 hetes életmódváltó program

Szeress jól! – Üzenet a testedtől

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?