Változás, szabad ezt?

Annyiszor és annyiféleképpen megpróbáltuk már másként csinálni, ideig-óráig működik, aztán mégis visszaesés lesz a vége. Visszatérés a régi rutinhoz, a rossz szokásokhoz, a túlevéshez, a mozgásszegény életmódhoz, a rossz minőségű emberi kapcsolatokhoz, az anyagi nehézségekhez, de miért? Ha tudjuk, hogy kell jól csinálni, miért nem vagyunk képesek ezt választani hosszú távon?

Talán, mert az állandósság, az ismerősség a biztonság illúzióját adja. A rossz szokások, bármennyire is fájdalmasak, mégis jól kiszámíthatóak. Semmi meglepetés, semmi váratlanság, minden a legnagyobb rendben van, hisz tudjuk mi után mi következik. Nem jó, de legalább ismerős, biztonságos. Legalábbis ez a közkeletű megközelítés. És biztosan sok minden igaz is belőle.

De mi van, ha több minden van a rossz döntések mögött? Lehetnek ott tiltások? Mondjuk, hogy nem lehetek vékonyabb, sikeresebb, egészségesebb, boldogabb, könnyedebb, mint a családom valamely, vagy bármely tagja… Vagy ha nekem kell lennem a fekete báránynak, a hibásnak, hisz ez a szerepem, nem változtathatok…

Mi van, ha kiderül, hogy tényleg nem vagyok képes hosszú távon változtatni magamon és visszavonhatatlanul bebizonyosodik, hogy valami óriási baj van velem?
Vagy még rosszabb: mi van, ha kiderül, hogy képes vagyok az életem egy ilyen fontos területén változtatni, mint az étkezés, akkor a többi döntésemért is felelősséget kell(ene) vállalnom?!?

És mi van, ha ennek az egésznek közel sincs akkora jelentősége, mint amekkorát feltételezünk neki? Mi van, ha választhatok amellett, hogy jól eszek, hogy törődök magammal és ha elbukok, újra kezdem? Lehetne az életmódváltás mellett elköteleződni könnyedén?

Próbáld ki, hogy az idén új évkor nem teszel végérvényes, visszavonhatatlan, „soha-többé” vagy „ezentúl mindig” típusú ígéreteket! Hanem inkább egy irányt határozol meg, ami felé törekszel. Például, hogy jól gondoskodj önmagadról, vagy hogy jó fej legyél azzal a csodás lénnyel, aki vagy? 😉

Ez nem jelenti azt hogy nem érdemes a mélyebb tiltásokra alaposabban ránézni, felismerni, megkérdőjelezni és átalakítani őket, ez nagyon fontos! De legalább ilyen fontos az is, hogy ne görcsölj közben, hogy úgy dolgozz önmagadon, hogy az jó érzést, felszabadultságot okozzon.

Tedd fel magadnak a kérdést: Szabad neked változnod, változtatnod?

Ha van kedved egy könnyed, elvárásoktól, ítéletektől mentes életmódváltó programhoz csatlakozni, mely az étkezés, a mozgás, a változás lelki hátterével is foglalkozik a gyakorlati tanácsok mellett, akkor köztünk a helyed a január 15-én induló legújabb JóLeszek 4 hetes Életmódváltó programon!

Részletek és jelentkezés:

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?