Önmagad választani nem önzőség

Ezer a feladatom, hazaérek, még gondoskodom a családomról, mindenkinek meglegyen mindene, utána már csak ahhoz van erőm, hogy kidőljek… hogy lehetne így egészségesen étkezni, sportolni, vagy bármit tenni saját magamért?

Ez a kérdés rengetegszer felmerült már a csoportjaimban, az egyéni üléseken, sőt, be kell valljam, a saját életemben is. Pedig a megoldás egészen egyszerű:

Tedd magad az első helyre. 

Ha mást ennél, mint a családod többi tagja, akkor főzz először magadnak. 

Ez nem önzőség????

NEM!

Előfordult már veled, hogy mire elkészítetted a többieknek az ételt, elfogyott az erőd és magadnak nem főztél? Szinte biztosan. 

És olyan, hogy a családodnak nem adtál enni? “Bocsi gyerekek, ma hulla fáradt vagyok, egyetek, amit találtok, sőt ha lehet dobjatok össze nekem is valamit?” – ez már kevésbé valószínű forgatókönyv 🙂

Az érzelmi evők ugyanis a legtöbbször jól gondoskodnak.
Másokról.
Figyelmesek a környezetükre, megpróbálják boldoggá, de legalábbis elégedetté tenni a környezetüket, akár a saját kárukra is. Vagyis a legtöbbször a saját kárukra. Jó gondoskodók, de a határhúzásban, az önérvényesítésben lényegesen gyengébbek. 

A totális önzőség és a teljes önfeladás között van egy hatalmas középút, ahol szépen elfér a jó öngondoskodás. Például azzal, hogy magadnak készíted el először az ételedet. A többiekét tuti meg fogod csinálni. 

Kezdd kicsiben az öngondoskodást, ételkészítésnél legyél te az első önmagadnak! 

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?