Önbizalom? Majd, ha lefogyok!

Leskovics Andrea táplálkozás pszichológus

Az önbizalom a fogyás egyik kulcsa, megléte döntő fontosságú az életmódváltás sikeréhez, pont ezért kevés várni a csodát, hogy az álomalak megszerzésekor megérkezik magától, mint valami hatalmas jutalom, az önbizalomért tenni kell, mégpedig azért, hogy sikeres legyen a fogyókúra.

Van önbizalmad? – kérdezem meg a minap az ügyfelemtől
Nincs – válaszol egyszerűen.
És mikorra tervezed megszerezni?
Majd ha lefogyok…. sóhajtja lemondóan a kanapémon. Addig minek, mire föl? Hogy bízhatnék magamban, ha egy olyan egyszerű dolgot nem tudok megcsinálni, hogy ne egyek olyan sokat, vagy hogy rendszeresen felemeljem a hátsóm és elmenjek futni?

Az önbizalmat sokan valami távoli, elérhetetlen dolognak fogják fel, valami olyannak, amit nem is biztos, hogy szabad birtokolniuk. Összekeverik a magabiztosságot a nagyképűséggel, pedig hatalmas a különbség a kettő között. Önbizalomra, magabiztosságra szükséged van, és biztos vagyok benne, hogy van olyan területe az életednek, ahol valóban magabiztosan mozogsz. Mégis, ha csak általánosságban kérdezlek az önbizalomról, szinte biztos, hogy azt mondod nincs elég.

Miért olyan nehéz hinni magadban? Elhinni, hogy képes vagy változtatni, dolgokat megcsinálni?

Többek között azért, mert a hiányosságaidat egészen jól látod, de az erényeiddel, a jó tulajdonságaiddal nem vagy tisztában, de legalábbis nem szívesen gondolsz rá, nem szívesen beszélsz róla. Pedig attól, hogy észreveszed miben vagy jó, vagy akár ha beszél arról, mit sikerült jól megcsinálnod nem leszel nagyképű. Egyszerűen csak pozitív visszajelzést adsz magadnak. Sokaknak azonban már ez is furcsa, mert a mi generációnk abban nőtt fel, hogy ha nem szólok, hogy baj van, akkor minden rendben van. Nem emelték ki azt amit jól csináltunk, ellenben minden hibánkra külön felhívták a figyelmet, hogy biztosan tudjunk változtatni rajta, vagy ha az nem sikerül, legalább érezzük pocsékul magunkat miatta.
Ez a neveltetés köszön vissza az önbizalomhiányban. Mert mit is jelent az önbizalom?
Hogy elhiszem, hogy képes vagyok rá, hogy meg tudom csinálni, amit elhatároztam.

És itt visszaérkeztünk az életmódváltáshoz. Ha mi magunk sem hisszük el, hogy sikerülhet, akkor mégis hogy várjuk, hogy képesek legyünk rá? Itt egészen egyszerűen nem működik, a “majd megdicsérlek, ha sikerül” elv. Itt hitre, bizalomra, támogatásra van szükség, a környezet részéről is, de ami legalább ilyen fontos, saját magad részéről is.   

Ezért kérlek, ha belevágsz a változtatásba, azt úgy tedd, hogy higgy magadban, hidd el, hogy sikerülni fog, vagy legalábbis azt, hogy sikerülhet! Ehhez megfogalmaztam pár apró ötletet, amiből inspirálódhatsz:

  • Gondold végig milyen területei vannak az életedben, amire büszke lehetsz, amit jól csinálsz. Milyen érzés ezen a területen magabiztosnak lenni? Mindig is így érzeted? Mikor kezdő voltál és kétségeid voltak, mi nyugtatott meg, adott erőt ahhoz, hogy eljuss idáig? Hogy tudnád ezt a mintát az életmódváltásodon is alkalmazni?
  • Mond ki hangosan: hiszek magamban, hiszem hogy sikerülni fog. Ha rosszul érzed magad, ha úgy érzed ez hamis állítás, akkor finomíts, mond ki hangosan: hihetek magamban, elhiszem, hogy sikerülhet. Kijelenteni magunkról valamit, ami nem igaz, nem mindig szerencsés, sokszor nem erőt és motivációt ad, sokkal inkább ellenállást szül, ezért használj inkább feltételes módot. Legalább olyan hatékony, de kevésbé konfrontáló.
  • Minden este vedd végig mi minden sikerült aznap, miért lehetsz büszke magadra, mit csináltál jól. Eleinte elég csak egy dolgot mondani, de gyakorlással könnyen bele lehet jönni. Minden apróság számít!

Gyakorold az önbizalmat, töltsd fel a raktáraidat, mielőtt komolyabb változást viszel véghez az életedben. Figyeld meg, sokkal hatékonyabban fogsz elérni sokkal jobb eredményeket!

Tenni is akarsz, nem csak tudni?
Akkor töltsd le 10+1 tippem a túlevés ellen és kezd el használni, még ma!

A Joleszek Minitréningeit pedig itt találod. Válaszd azt, amelyikre pont neked van szükséged, vagy vidd el egybe.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .