A túlsúly kapcsolata a lélekkel, életvitellel

Szerencsés esetben nincs kapcsolat a lelkünk és a túlsúlyunk között, de vannak olyan esetek, amikor bizonyos lelki fájdalmakat evéssel próbálunk enyhíteni. Ezt túlevésnek nevezzük. Túlevés, amikor többet eszünk annál, mint amire a testünknek, szervezetünknek valóban szüksége van. Ennek lehetnek lelki, illetve fiziológiai okai is. A lelkünkhöz akkor van köze, ha bizonyos megterhelő érzelmi helyzetekre evéssel reagálunk. Érzelmi evéssel próbáljuk meg csökkenteni a bánatunkat, fájdalmunkat, szomorúságunkat.

Vannak olyan esetek, amikor a testünknek van valamilyen hiányossága, szükséglete és ezt próbáljuk evéssel kielégíteni. Például, ha nem iszunk eleget, szomjúság helyett is lehet éhséget érezni, illetve mozgásszükségletünk van, de nem tudunk eleget mozogni.

A 21. században sokkal kevesebbet mozgunk a kelleténél és ahogy említettem, a mozgásszükséglet hiánya is evéshez vezethet.
Emellett nagyon sokféle élelmiszer, mérhetetlen mennyiségben áll rendelkezésünkre, vagyis hatalmas a bőség, amit nem mindig tudunk jól kezelni. A rossz evési szokások kialakulása is okozhatja azt, hogy többet eszünk annál, mint amire szükségünk van.

Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni azokkal az okokkal amik a túlevésedet okozzák, illetve ha még maga az ok sem került feltárásra, szeretettel ajánlom a Minitréningeket, melyek 5 különböző témában állnak a rendelkezésedre.

Az egyéni konzultációs időpontok egyelőre mind beteltek, de ha ezt az opciót választanád, kérlek iratkozz fel a várólistára ezen a linken. Előreláthatóan májusban nyitom meg az időpontokat, erről emailben értesítem a feliratkozókat.

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?