Hullámvölgyek az életmódváltásban

Mi van, ha elbukok?

Az életmódváltások legnagyobb buktatója, nem az akaraterő hiánya, hanem a gyenge kudarctűrőképesség. Egy illúzió lebeg a szemünk előtt, amiben elkezdünk végre jól enni és jól mozogni, és ez a lendület kitart életünk végéig, eszünkbe sem jut meginogni. Hisz, akik vékonyak, akik jól esznek, akikre felnézünk is így csinálják, nem?
Nem.
Ugyanis nem vagyunk gépek. Hatással van ránk külső belső környezetük, hangulatunk, érzelmeink, társaságunk és még számtalan dolog.
Épp ezért lesznek időszakok, amikor könnyebben megy a testünkről való jó gondoskodás, máskor kevésbé. Ha jól kezeljük a megingásokat, egyre kisebbek lesznek a hullámvölgyek.
Ehhez arra van szükség, hogy úgy tudjunk tanulni és fejlődni, mint a kisgyerekek. Amikor a gyerekek megtanulnak járni, eleinte nagyon bizonytalanok, imbolyognak, esnek kelnek. De még nem láttam gyereket, aki azt mondta volna, hogy
„én erre képtelen vagyok, a járás nem nekem való, inkább mászom életem végéig, vagy cipeljen, aki akar!”
A kisgyermekek még tudják, hogy a hibázás, a billegés, az ügyetlenkedés a tanulási folyamat része. Az egyensúlyozó rendszerük megtanulja, meddig szabad dőlni, mielőtt esés lesz belőle, hogy érdemes rakni a kis lábakat egymás elé, és azt is, mibe érdemes kapaszkodni. A hibát nem kudarcnak értelmezik, hanem fontos tapasztalatszerzésnek, a tanulási folyamat aktív és elengedhetetlen részének.
Csak ennyire van szükségünk nekünk is. Csak annyira kell ügyesnek és kíváncsinak lennünk, mint egy járni tanuló kisgyerek. Amikor „hibázunk”, másként, többet, mást eszünk mint terveztünk, nem helyrehozhatatlan tragédiaként, ügyetlenségünk tökéletes bizonyítékaként kell tekintenünk rá. Hanem, mint egy fontos tapasztalatra. Mi történt? Mi váltotta ki? Hogy lehetett volna megelőzni? Mi késztet arra, hogy rossznak lássam magam a hiba miatt? Mi tart vissza, hogy jól folytassam tovább?
Válaszoljunk ezekre a kérdésekre és folytassuk tovább gyermeki lelkesedéssel!

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?