Frusztráció, tehetetlenség és a túlevés – Érzelmek és a túlevés előadássorozat 3.

„Maradj már nyugton! Ne zavarj! Erre nincs időm! Milyen hülyeséget akarsz már megint? Ehhez nem vagy elég ügyes! Nem akarom, hanem szeretném! …..”
Mérgező mondatok végtelen sora, amit biztosan te is tudnál folytatni és ami arról szól, hogyan alakul ki a belső tehetetlenség érzése.
A frusztráció, amit az okoz, hogy valamire vágysz, de azt gondolod, hogy neked ez nem fog összejönni….
….. mert nem szabad,
….mert nem tudod,
….mert neked nem jár,
….mert ehhez kevés vagy,
…..mert mások akadályoznak benne…..
mert tehetetlen vagy. Vagy legalábbis annak érzed magad.
A tehetetlenség nem egy tudás önmagunkról, vagy a világról, hanem egy érzés. Egy érzés, ami azt sugalja, valamilyen okból kifolyólag nem lehetséges.
És ez feszít, ott benn, a lelked mélyén kegyetlenül feszít. Lehet, hogy dühöt érzel, vagy szorongást, csalódást, vagy szomorúságot…. de a lényeg, hogy feszít és érzed, hogy szabadulnál tőle, miközben azt is érzed, hogy nem tudsz.
Ezt a kellemetlen érzést valamilyen módon csillapítani kell, hogy ki, hogyan teszi, az leginkább a személyiségműködésén múlik. Van aki dohányzik, más iszik, vagy épp eszik, túleszik, vagy munkaalkoholista lesz, esetleg a sportot tolja túl.
Van, aki másokat zaklat, azokat, akinél a saját rossz érzésének megszüntetését érzi, van, aki magát bántja, szavakkal, tettekkel, önszabotázzsal.
Ezer rossz módja van a tehetetlenség érzés kezelésének.
Szerencsére léteznek jó módszerek is. Olyan, amiben nem látszatcselekvések, hanem valódi tettek vannak, mély, befelé figyelő gondolatok és megértő, elfogadó érzések.
Ezzel a témával folytatjuk szeptember 02.-án csütörtökön 18.00 órakor az Érzelmek és túlevés interaktív előadás sorozatot.
Ha túlevés helyett végre mást tennél a tehetetlenség, frusztráció érzéseddel, akkor köztünk a helyed.

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?