Érzelmi evés
  • Ha szomorú vagy, az evés megnyugtat?

  • Többet eszel, ha stresszes vagy?

  • Ha tehetetlennek érzed magad, önkéntelenül is enni kezdesz valamit?

  • Néha azért eszel meg valamit, mert igazán megérdemled?

  • Ha bánatos vagy, egy-két, sok finom falattal próbálod megvigasztalni magad?

    Ha a kérdések valamelyikére igen a válaszod, akkor valószínűleg te is érzelmi evő vagy.

És ettől elhízhatok?

Nem feltétlen. De szerepet játszat a túlsúly kialakulásában az érzelmi evés is. Függ attól, hogy milyen érzelmi helyzetekben, mit és mennyit eszel. Ha bizonyos érzelmek akár falásrohamot is kiválthatnak nálad, akkor jelentősen befolyásolhatja súlyodat.

Mikor alakulhatott ez ki nálam?

Az érzelmi evés általában kora gyermekkorból hozott minta, mindig is része volt az életednek. A harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb időszakaidban kevésbé, érzelmileg terheltebb időszakokban erősebben megjelenhet.
Valamiért azt tanultad meg, hogy az evés megnyugtat, megvigasztal. Lehet sírósabb gyermek voltál és a szüleid, nevelőid valami finomsággal próbáltak lecsendesíteni. Lehet jutalom volt egy-egy finom falat, ha teljesítetted az elvárásokat. De ezer más ok is meghúzódhat a háttérben.

És ez most már örökre így marad?

Nem, ha nem akarod nem. Az érzelmi evésen lehet változtatni. Megváltoztathatod az evéshez való érzelmi viszonyulásodat.

Mégis hogyan?

Először is, figyeld meg magad, hogy mikor miért és mennyit eszel. Kezd el tudatoson keresni azokat a helyzeteket, ahol érzelmi eszel, kutasd, hogy milyen érzelmi helyzetekre reagálsz evéssel. Keress emlékeket ezzel az érzéssel kapcsolatban. Gondold végig, milyen más módon reagálhatnál adott érzésre, ami nem kapcsolódik az evéshez, ételkészítéshez.

Hasznos, ha minden étkezés előtt megkérdezed magadtól, hogy:

Ezt most miért eszem meg?

Ha a válasz nem az, hogy éhes vagy, akkor keresd meg az érzelmi hátterét. Próbálj az adott érzelemre másképp reagálni. Eleinte nehéz lesz, aztán egyre könnyebben fog menni.

Lesz, amikor érzelmileg terhelt helyzetekben eszel még, de már kevesebbet és talán mást. Ilyenkor fontos, hogy ne ostorozd magad. Inkább dicsérd, hogy hamarabb abbahagytad az evést, kevesebbet ettél, észrevetted mi történik veled és tudtál tenni ellene.

Apró lépésenként haladj és hamarosan azt veszed észre, hogy sokkal kevesebbet eszel, mint korábban.
A változás folyamatáról ebből a cikkből tudhatsz meg többet: A változás szintjei.

Menni fog egyedül is?

Igen. Sőt, csak egyedül fog menni. A te testedért te vagy a felelős, a döntéseket te hozod meg egyedül, hiszen önálló, független egyéniség vagy.

De kérhetsz, kaphatsz és elfogadhatsz segítséget. Mert akadhatnak nehézségek, az érzelmek feltárásával, az emlékek feldolgozásával, az érzelmek megfelelő kezelésével, vagy bármi mással. Néha jó, ha valaki támogat, ha van kivel megbeszélnünk ami bennünk zajlik, aki segít kijutni a sok kusza érzés és emlék útvesztőjéből.

Egyedül fogod csinálni, de ha szeretnéd, melletted leszek. Elkísérlek, támogatlak, segítek feldolgozni az élményeket és emlékeket, elengedni a sérelmeket, más nézőpontot mutatok, ha kéred.

Hogy találkozhatunk?

Személyesen vagy on-line hetente egyszer 45 perces konzultáció keretében. Bejelentkezni a 06 30 68 00 698 telefonszámon, vagy az hello@leskovicsandrea.com emil címen lehet, részleteket megtalálod a konzultáció menüpont alatt.

Van még kérdésed?

Hozzászólásban tedd fel!

Tenni is akarsz, nem csak tudni?
Akkor töltsd le 10+1 tippem a túlevés ellen és kezd el használni, még ma!

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Mit tehetek érzelmi evés ellen?