Túlevő vagy? Teszteld le!

Néha többet eszel a kelleténél, vagy túlevő vagy és falásrohamok törnek rád?

Nem mindegy, hogy az evési szokásaid rosszak, vagy érzelmi, lelki okokból eszed túl magad. Hatékonyan akkor fogsz tudni változtatni, ha tudod, hogy mivel állsz szemben. Ezért készítettem neked egy rövid teszted, melyből megtudhatod, mennyire jellemző rád a túlevés.

Olvasd el a mondatokat. Döntsd el, hogy igaznak érzed-e magadra, majd számold össze, hány igen választ adtál.

Kezdhetjük?

  1. Rendszeresen előfordul veled, hogy nem tudod abbahagyni az evést, addig eszel, amíg azt nem érzed, hogy feszít a hasad, hogy biztosan tele vagy. Igen – Nem
  2. Vágyakozol az étel, az evés után. Sokszor az tölti ki a gondolataidat, az tartja benned a lelket egy nehéz napon, hogy ha hazaérsz, mi mindent fogsz enni. Igen – Nem
  3. Ambivalens érzéseket táplálsz az evés, étkezések iránt. Egyszerre szeretsz enni, és utálod, hogy nem tudod kontrollálni.  Igen – Nem
  4. Az étel, mint elpusztítandó ellenség jelenik meg előtted, addig nem hagyhatod abba az evést, amíg mindent el nem tüntettél. Igen – Nem
  5. Erős érzelmi állapotban jellemzően többet eszel, mint nyugodtabb időszakaidban. Igen – Nem
  6. Van, hogy azért nem eszel, mert félsz, hogy ha elkezded, nem tudod abbahagyni. Igen – Nem
  7. Szégyellsz mások előtt enni. Igen – Nem
  8. Előfordul, hogy titokban eszed túl magad, úgy, hogy senki ne lássa.  Igen – Nem
  9. Rendszeresen megesik, hogy nem azért eszel, mert éhes vagy, hanem mert egy belső lelki késztetést érzel, egy erős érzést, amely azt mondja, enned kell. Igen – Nem
  10. Bizonyos napokon hajlamos vagy össze-vissza enni, mindenbe belecsípni, belekóstolni, egész nap enni, mégis egy folyamatos belső éhséget, ürességet érezni.  Igen – Nem

Igaz válaszok száma:

0-3: Ha többet is eszel, nem lelki okokból

Az evési szokásaink és az evéssel kapcsolatos érzéseink, viselkedésünk igen összetett lelki folyamatok eredménye. Ha többet is eszel néha a szükségesnél, az valószínűleg nem a túlevés okozza. Hanem a nem kielégített testi szükségleteid, vagy rossz evési szokásaid állhatnak a hátterében. (A rossz evési szokásokról megváltoztatáshoz itt, a fizikai szükségletek felismeréséhez és rendbetételéhez pedig itt találsz segítséget.

4-6: Valószínűleg túlevő vagy

Hajlamos vagy lelki okokból többet enni a kelleténél, ami a külsődön nem biztos, hogy látszik, de a lelkeden nyomot hagy.  A kontroll vesztett evés, a beszűkült tudatállapot érzés fokozatosan eléri, hogy úgy érezd, nincs akaraterőd, hogy gyenge vagy és tehetetlen. Tudnod kell, hogy ezek az érzések nem igazak, valami mást, egy belső lelki problémát fednek el.
Ha úgy érzed gondot okoz számodra az evéssel kapcsolatos viszonyod, érdemes támogató közösséget keresned, vagy szakember segítségét kérned.  Nézd meg a JóLeszek program kínálatát, és válaszd a hozzád legjobban illő lehetőséget.

7-10: Túlevő vagy – ideje változtatnod

A túlevés az egészségügyi kockázatokon túl, számos lelki veszélyeztető tényezővel jár. Ne mérgezd tovább a lelked, ideje tenned magadért.
A legfontosabb, hogy ezt a nehézséget akaraterővel, magadat megerőszakolva nem fogod tudni megoldani. A túlevés elhagyásához türelem és megértés szükséges. Meg kell értened, hogy miért alakult ki ez a probléma nálad, milyen lelki hiányokra, szenvedésekre válaszolsz túlevéssel, majd meg kell találnod a valódi válaszaidat. Emellett érdemes megtanulnod normálisan, mértékletesen táplálkozni, hogy miközben a lelki egyensúlyod helyrebillen, a testsúlyod is csökkenni kezdjen.
Szakember tudása, és egy megértő közösség támogatása hatalmas segítség lehet. A JóLeszek Programok kínálatából neked az egyéni konzultációk és a Minitréningek segíthetnek a legtöbbet.

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Neked hány igen válaszod lett?

Kérdésed van, vagy csak megosztanád velünk a véleményed? Írd le hozzászólásban, vagy írj nyugodtan a hello@leskovicsandrea.com-ra. Hamarosan válaszolok!

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hasznosnak találtad ezt a cikket?

Oszd meg másokkal is!

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?