Életmódváltás lelki háttere – Az első lépések előtt

Az első lépések előtt. 

Eldöntötted, hogy életmódot váltasz. Gratulálok, szuper döntés. Van egy sejtésem arról, hogy ez nem a első próbálkozásod. Ha az oldalamon jársz, akkor szinte biztos, hogy párszor már el is buktál. És azt sem tartom kizártnak, hogy bánatodban néha túl is etted magad.

Abban szeretnék segíteni, hogy ezúttal ne járj így.
Nem fogok tuti recepteket, étrendet, edzéstervet, sem étrend kiegészítőket ajánlani. Vallom, hogy nem ezen múlik a sikered. Sokkal inkább egy használati útmutatót adok. Magadhoz, a túlevésedhez, az érzelmi evésedhez és a motivációdhoz. Ha ezeket rendbe teszed, képes leszel megtalálni és könnyedén fenntartani a számodra ideális egészséges életmódot.

Hosszú út lesz. Sokkal hosszabb, mint elolvasni ezt a pár bejegyzést. Melós is lesz, és előfordul, hogy néha fájni is fog. Ráadásul nem fogsz azonnal sokat fogyni. Sőt, lehet, hogy az elején fogyni se fogsz. De hízni se. A túlevéseid száma fokozatosan csökkenni, ezzel párhozamosan az önbizalmad és az önmagadba vetett hited növekedni fog. Izgalmas kaland lesz. Egyet ígérhetek: megéri 🙂

Kezdjünk is bele.

Nem a motivációval fogunk kezdeni. Nem is az étkezési naplóval. Az akaraterőről sem mesélek most. És az érzelmek sem következnek. A legelső előtti lépés a (fizikai) szükségletek megfelelő kielégítése.

Miért fontosak a szükségletek?

Ez a téma minden konzultációmon előkerül. Egyszerűen azért, mert amíg nincsenek kielégítve az elsődleges fizikai szükségletek, addig az étkezési napló eredményei, a túlevések jelzései mind félrevezetőek lehetnek.

Azokat a fizikai szükségleteket vesszük most sorra, melyek valódi jelenlétüket “elfedve” éhségként jelennek meg.

Ezek a szükségletek:

Szomjúság:
Igen, szomjúság helyett is lehet éhséget érezni.

  • Ha rendszeresen kevesebbet iszol, mint amennyit kellene, vagy
  • ha gyakran megesik, hogy figyelmen kívül hagyod a szomjúságod, esetleg
  • szomjasnak már nem is érzed magad, de az éhségre szinte mindig reagálsz,

akkor jó eséllyel szomjúság helyett is éhségérzettel fog jelezni a tested. Figyelj a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitelre, hogy emiatt ne legyél éhes.

Táplálkozás:
A szervezetünk jelzi, hogy milyen típusú tápanyagra van szüksége. Van, amikor húst kívánunk, máskor halat, vagy épp zöldséget gyümölcsöt. Ezeknek a kívánósságoknak fontos érzelmi okai is lehetnek, amikkel foglalkozni kell. Ezért érdemes kizárni a hiányos táplálkozás okozta éhséget. Figyelj, hogy változatosan táplálkozz.

Fáradtság:
A test kétféleképpen tud feltöltődni energiával, ha eszik, vagy ha alszik. Ha az egyik módon nem megy, megpróbálkozik a másikkal. Azon senki nem lepődik meg, ha egy tápanyaghiányos ember aluszékony. (Emlékezz egy-egy durva fogyókúrára, mennyire fáradékony voltál).
Ez a rendszer visszafelé is működik. Azaz, ha fáradt vagy, éhséget érezhetsz. (És már meg is van, miért hízhatnak el az igény szerint szoptató anyukák. )
A rossz hír az, hogy hosszú távon az evéstől, csak álmosabb leszel.
Életmódváltás esetén, figyelj, hogy pihenj eleget.

Mozgás:
Bizony, a mozgáshiánytól is érezhetsz éhséget. Az embereknek évezredeken át a gyaloglás, a séta a mindennapok elengedhetetlen része volt.
A mozgás iránti vágy hajtja a gyermekeket, hogy megtanuljanak járni és ezt gyakorolják amikor csak tudják.
A nyugalom iránti vágy hajtja az anyukákat, amikor a babakocsiba lekötözött mozgásvágyát átélő visító gyermekeket ennivalóval kínálják. A gyerekek pedig megtanulják, hogy a mozgásvágyra enni kell. És még felnőtt korukban is hasznosítják is ezt a tudás. Például az íróasztalnál ülve a negyedik mozdulatlan óra után, miközben a fiókban tárolt finomságokból csipegetnek.
Mozogj rendszeresen, elég ha csak sétálsz. Figyelj, ismerd fel és elégítsd ki a mozgásszükségleted.

Szex:
Az érintés szükséglete és az orgazmus szükséglete is ide tartozik. Egészséges felnőtt embereknél mindkettő jelen van. Ha nem tudod kielégíteni őket, frusztrációt, szorongást vagy akár éhséget is átélhetsz. Ez a téma már kicsit átlóg az érzelmi evéshez. Ott is vissza fogunk térni rá.

Szóval, mielőtt bármilyen életmódváltásba kezdesz, vizsgáld meg a szükségleteidet. Figyeld meg, szoktál-e valamelyik alapigényed helyett éhséget érezni. Törekedj rá, hogy a szükségleteid kielégítve legyenek.

Ha többet szeretnél megtudni a szükségletekről és azok kielégítéséről, szeretettel ajánlom figyelmedbe a JóLeszek Szükségletek Minitréninget. 

Nagy szeretettel ajánlom figyelmedbe a Tudatos táplálkozás 6 hetes életmódváltó programot, amely a sikeres életmódváltás elengedhetetlen nulladik lépése.

 http://leskovicsandrea.com/termek/6-hetes-eletmodvalto-program/

A szerzőről:

Leskovics-Ortelli Andrea vagyok tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta. Diplomáimat a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán és az ELTE tanácsadó szakpszichológus posztgraduális képzésén szereztem. Hivatásom, hogy segítsek visszaszerezni az embereknek a normális, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étkezés képességét.
Ha jobban szeretnél megismeri, olvasd el bemutatkozásom, vagy hallgasd meg a velem készült beszélgetést a Lánchíd rádió kettesben című műsorában.

Érzelmi evésről a tv-ben

Egy falat marad kihívás

Életmódváltás lelki háttere – Hogy végre sikerüljön

Életmódváltás lelki háttere 3 – Döntsd el, hogy nem kínzod magad!

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?