3 titkos lépés csokifüggőség és túlevés ellen

Nem titok, hogy a csoki több, mint egy egyszerű édesség. Krémes állaga, felejthetetlen íze, az emberek többségének fejében a boldogságérzéssel kapcsolódott össze. De mit tehetünk, ha a csoki maga lett a boldogság? Ha a tudatos táplálkozás helyét átveszi a mértéktelen túlevés, amint a csokoládé íze szétárad a szánkban? Ha elveszett a kontroll és fennáll a veszélye, hogy csokifüggők lettünk?

Első lépésként két dolgot kérek tőled:

Ne ess pánikba!

Semmi szükség rá. Valószínűleg ez egy régóta fennálló állapot, még akkor is, ha csak most tudatosult benned. Ha megijedsz, stresszes leszel, amitől rossz lesz a kedved és rögtön szükséged lesz egy kis extra boldogságra. A felesleges idegeskedés, csak felesleges kalóriákhoz vezetne. Helyette nyugodj le, olvasd el alaposan a cikket – akár többször is – és alakítsd ki a saját, személyre szóló megoldásodat.

Ne kezeld kőbe vésett tényként problémád!

Ha abba a tévhitbe zuhansz, hogy nem tudsz változtatni, nem is mersz majd a tettek mezejére lépni. Így a megoldás egyre messzebb sodródik tőled. Te pedig csak tömöd magadba a csokoládét, de a függőség okozta rossz érzésektől, már nem tudod felhőtlenül élvezni mennyei ízét.
Azonban létezik megoldás. Minden függőségből van kiút, ebből is. Ezt tartsd mindig szem előtt, hogy aktívan tudj változtatni. Ehhez 3 különböző perspektívából kell megvizsgálnod függőséged.

1.Milyen érzelmek, érzések váltják ki belőled a “csokit kell ennem” érzést?

Szomorúság, stressz, csalódottság, düh, félelem, frusztráció, tehetetlenség, unalom. Csak pár példa azok közül az érzelmek közül, amiknek kezelésére jól jön egy kis instant boldogság csoki formájában. Ismerd meg magad, tudd, hogy belőled mely érzelmek robbantják ki a függőt.
Ha már tudod mivel állsz szemben, cselekedni is könnyebb lesz:

  • Kutass a múltadban.
    Milyen más módon tudtál még reagálni a függőséget kiváltó érzelme(i)dre?
  • Figyelj meg másokat.
    Ők hogyan reagálnak az adott érzelemre? Ötletelj, gyűjts minél többféle megoldási módot. Ebben a fázisban még teljesen mindegy, hogy megvalósítható e az ötleted, a lényeg, hogy problémamegoldási üzemmódba kapcsold az agyad.
  • Dolgozz ki saját stratégiákat, hogy csokin kívül mi mindent tehetsz, hogy jobban érezd magad. Használ az összegyűjtött ötleteidet.

2. Milyen helyzetekben eszed túl magad csokiból?

Az érzelmeken túl a konkrét szituációk, helyzetek is nagyon fontosak. Egyedül a konyha hideg magányában, vagy épp értekezlet előtt/után az irodában, vendégségben a rokonoknál, vagy a kíváncsiskodó szempárok elől elrejtőzve a kocsiban? Számtalan helyzet van, ahol szembetalálkozhatsz a kísértéssel. Ismered őket?
Tudom, jobb gyorsan elfeledkezni róluk, mintha soha meg sem történnek volna. Most mégis arra kérlek, hogy emlékezz rájuk.

Idézd fel magadban, melyek voltak azok a helyzetek, ahol a tudatos táplálkozás helyett a túlevést választottad. Ahol győzelmet aratott a csokifüggőség az elhatározásod felett.

Ismerd meg, mivel állsz szemben, ahhoz, hogy változtatni tudj.
Most gondold végig, mi mindent tehettél volna, hogyan kerülhetted volna el, hogy beleess a mértéktelen csokievés csapdájába? Utólagos bölcsesség terhe nyomja vállam…. Mondaná Megmondó Kapitány, de ebben az esetben szükség van az utólagos bölcsességre, hogy felkészülhess a jövőbeni helyzetekre.
Azt is vizsgáld meg, volt-e olyan, hogy szembetaláltad magad a kísértéssel, de tudtál mértékkel fogyasztani? Milyenek voltak ezek a helyzetek, mik azok a tanulságok, amiket továbbvihetsz belőlük?
Mások, hogy reagálnak? Gyűjts ötleteket. Kérdezd meg ismerőseidet, vagy kérdezz körbe tematikus beszélgető csoportokban. Rögtön kiderül, hogy nem vagy egyedül a problémáddal és számos hasznos tippel is gazdagodhatsz. (Ilyen tematikus csoport például a JóLeszek Életmódváltó Facebook csoportunk.)
Legyenek saját stratégiáid. A lehető legtöbb helyzetre legyen legalább egy, de inkább két forgatókönyved. Nem kell azonnal elkészítened őket, szép fokozatosan, a tapasztalataidból tanulva építkezz.

3. Csoki helyett mit ehetsz?

Van olyan, hogy úgy érzed szükséged van az édes ízre. Ilyenkor természetesen az a legcélravezetőbb, ha alaposan utánajársz, mi váltja ki belőled ezt az érzést, és mi az amire valójában vágysz, majd kielégíted ezt az igényed.

Most brutálisan őszinte leszek, még ilyenkor is van olyan, hogy egyszerűen az édes ízre vágysz. Mert szeretnél csokit enni.

A legrosszabb, amit tehetsz a totális tiltás.

Ha eldöntöd, hogy egy életre és örökre megvonod magadtól a csokit, nos, az az egyik legbiztosabb út egy katasztrofális túlevés és a borzalmas lelkiállapot felé. Amennyiben orvosilag nem indokolt, ne legyenek tiltott ételeid.
Célravezetőbb ha megtanulsz mértékkel enni. Azt szoktam mondani, egy szelet sütinél nem finomabb, csak több a két szelet süti, ez az alapigazság a csokoládéra is igaz.
Ettől függetlenül jó, ha vannak alternatíváid. Olyan édességek, amiket szeretsz, de biztonsággal tudod, hogy nem fogod túlenni magad velük. Lehetnek kalóriaszegények, teljes kiörlésűek, vagy bármilyen egészségesnek mondott alternatívák. Ezekből is igyekezz mértéket tartani és édesség helyett az érzéseiddel, érzelmeiddel foglalkozni.

Könnyű mondani, hogy foglalkozz az érzéseiddel, de ez van, hogy annyira bonyolultnak és fájdalmasnak tűnik, hogy legszívesebben bele se kezdenél. Félelmetes lehet egyedül szembenézni egy ilyen nyomasztó problémával.
Szerencsére nem vagy egyedül. Többféle segítséget is készítettem neked, hogy kiválaszthasd a hozzád legjobban illőt.

Érzelmi evés workshop : kiscsoportos foglalkozás, ahol az éhségünk mögött meghúzódó érzelmeinket vesszük nagyító alá. És ha már megfigyeljük őket, arról is tapasztalatot szerzünk, mi mindent lehet kezdeni velük. A részleteket itt találod: http://leskovicsandrea.com/erzelmi-eves-workshop/

Érzelmi evés Minitréning: Ha egyedül szívesebben dolgozol, mint csoportban. Ha szeretsz a saját tempódban haladni. Ha on-line egyszerűbb, mint személyesen, akkor a JóLeszek Minitréningek neked szólnak. A túlevés 5 különféle gyökérproblémájára 5 minitréninget készítettem, ebből az egyik természetesen az érzelmi evésről szól. Válaszd csak ezt az egyet, vagy kérd az összeset, a tudatos táplálkozás megvalósításához. Bővebb információt itt találsz: http://leskovicsandrea.com/joleszek/

Egyéni konzultáció: Kérhetsz személyes, vagy on-line konzultációt is tőlem, ahol csak veled és a téged nyomasztó gondokról beszélünk. Ezeken a konzultációkon te vagy a középpontban, a túlevésed múltbeli gyökereit kutatjuk és dolgozzuk fel, ezzel párhuzamosan pedig működő stratégiákat dolgozunk ki a túlevéseid ellen. Bővebb információt itt találsz: http://leskovicsandrea.com/konzultacio/

JóLeszek Életmódváltó: Egy hónapon át, naponta kapsz egy e-mailt,  ami segít a fókuszodat az étkezéshez való viszonyodon tartani. Apró feladatok, kis lépésenként. Hozzá egy szuper Facebook csoport, ahol hozzád hasonló nehézségekkel dolgozó embereket találsz.
Jelentkezni itt tudsz: http://leskovicsandrea.com/joleszek-eletmodvalto-program/

Ha hasznosnak találtad a cikkem, oszd meg, hogy minél több csokifüggőhöz eljuthasson!

Kérdésed van?

Tedd fel hozzászólásban, vagy írj a hello@leskovicsandrea.com-ra!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

MIT TEHETEK TÚLEVÉS ELLEN?